Закана за търговска война отправи на Европейския съюз американският президент

...
 Закана за търговска война отправи на Европейския съюз американският президент
Коментари Харесай

От Туитър: Тръмп заплаши и ЕС с мита

 Закана за комерсиална война насочи на Европейския съюз американският президент Доналд Тръмп. С пост в Туитър Тръмп заплаши Европейски Съюз с мита на стойност 11 милиарда $.
„ Световната комерсиална организация откри, че субсидирането от Европейският съюз на „ Еърбъс “ се е отразило неподходящо на Съединените американски щати, които в този момент ще наложат мита на артикули от Европейски Съюз за $11 милиарда. Европейски Съюз се възползва от търговията със Съединени американски щати от доста години. Това ще спре скоро “, написа Доналд Тръмп.

Това стана, откакто по-рано през днешния ден европейският колос “Еърбъс ” осъди проектите на Тръмп за въвеждане на мита върху някои артикули на Европейски Съюз, като съобщи, че те нямат никаква “правна основа ”. Американската оценка на вредите е “до огромна степен пресилена ”, разгласи производителят на самолети.

В дъното на абсурда е правосъдна борба, която се точи 14 години, напомнят финансови специалисти. Става въпрос за съревнование сред „ Еърбъс “, със седалище Франция, и американската компания „ Боинг “. През 2004 година Съединени американски щати се обръщат към Световната комерсиална организация поради субсидирането на " Еърбъс " от Евросъюза. Щатите афишират, че европейските дотации са предизвикали спад в продажбите на „ Боинг “ и са довели до загуба на пазарен дял в страните по света. През 2011 година СТО съобщи, че „ Еърбъс “ е получил 18 милиарда $ дотации от Европейски Съюз сред 1968 година и 2006 година и разгласи дотациите за противозаконни. Брюксел отговори с контраобвинение: непозволена поддръжка за " Боинг " от страна на управляващите в Съединени американски щати посредством данъчни облекчения за компанията.

„ Файненшъл таймс “ написа, че опасността Доналд Тръмп за налагане на мита може да усили ескалацията на трансатлантическите търговски връзки.
standartnews.com
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР